DE VERERING VAN HET HEILIG BLOED TE HOOGSTRATEN

De geschiedenis

De geschiedenis van het Heilig Bloed van Hoogstraten vangt aan omstreeks 1380 in het Noordbrabantse stadje Boxtel (Nl).

In dat jaar stootte priester Eligius van den Aker (rector van het Heilige-Geestaltaar in de kerk van Esch) per ongeluk de kelk met geconsacreerde wijn om, toen hij de Heilige Mis opdroeg aan het altaar van de Heilige Driekoningen in de kerk van Boxtel.

De witte wijn vloeide over corporale en altaardwaal, waarbij de witte wijn onmiddellijk veranderde in rood, in het bloed van Christus.

Lees meer

De processie

De Heilig-Bloedprocessie bestaat sinds de creatie (periode 1947 – 1952) van de processie door Lens/Lauwerys uit vier onderdelen, die voor het eerst alle samen te zien waren in de jubileumprocessie van 1952.

Lees meer

Heilig Bloed 2021

We hoopten dat het bij één jaar zou blijven. Maar net zoals in 2020 strooit corona dit jaar roet in het eten voor de Heilig Bloedfeesten. Grote evenementen zijn nog niet toegelaten. Ook in de kerk mogen we maar in beperkte kring vieren. Toch willen we Heilig Bloed niet ongemerkt laten passeren....

Lees meer

Weetjes over Heilig Bloed

Quiz je mee ? 1. Onze Heilig Bloedprocessie vindt haar oorsprong in Nederland. Tijdens een eucharistieviering stootte een priester de kelk met witte wijn om. De vlek op het altaarlinnen kleurde onmiddellijk rood. Wat is de naam van de priester die de kelk omstootte? (foto) a. Eligius van den Aker...

Lees meer